Hírek

Részleges erdőlátogatási korlátozás szeptemberben

A szeptemberi szarvasbőgés időszakában a Mecsekben és a Zselicben délutántól reggelig tartó részleges erdőlátogatási korlátozás lesz érvényben.

2019.08.22.>>

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

 Augusztus 16-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott rendezvényen az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón.

2019.08.18.>>

Vásároljon tűzifát online!

Elérhető a Mecsekerdő internetes áruháza, amin keresztül gyorsan és biztonságosan lehet megrendelni a minőségi tüzelőt kedvezményes áron, akár házhoz szállítással.

2019.08.07.>>

Nemzetközi összefogás a tölgy-csipkéspoloska ellen

Ki ne találkozott volna az elmúlt években a tömegesen megjelent poloskákkal, melyek nem csupán kellemetlen jelenlétükkel, de – zöldség- és gyümölcsféléinket is érő – károsításukkal okoznak sok bosszúságot.
2019.08.06.>>

Tűzifa akció

Megbízható minőség - megbízható forrásból. A Mecsekerdő Zrt. 2019.07.01-től akciót hirdet a rendelkezésre álló kemény lombos tűzifára, a készlet erejéig

2019.07.01.>>

Tájékoztató gombagyűjtésről

Az elmúlt hetek esős időjárása és a hirtelen berobbanó hőség hatására a gombák a rájuk jellemző gyorsasággal bújnak elő az erdők talajából, ami sokakat indít gyűjtő útra. Jó, ha ilyenkor tisztában vagyunk a szabályokkal, veszélyekkel. Melyek ezek?

2019.06.14.>>

ELTE hallgatók terepgyakorlata a Mecsekben

Május 13-18. között az ELTE biológia szakos hallgatói Standovár Tibor egyetemi docens vezetésével botanikai terepgyakorlaton vettek részt a Mecsek térségében.  
2019.06.05.>>

Bajnokok bajnoka a Mecsekerdő csapata

Május 25-én Szegeden zajlott a STIHL Bajnokok Bajnoka favágó kupa, amire a 2018-as STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság legjobb nyolc csapata kapott meghívást – köztük a Ritrovi Kft. - Mecsekerdő Zrt. gárdája. 

2019.06.04.>>

Balesetveszélyes erdei utak

Figyelem! A csapadékos időjárás miatt az erdei utak - főleg a mélyebben fekvő területeken - rendkívül sárossá, csúszóssá váltak! A balesetveszély miatt fokozott óvatosságra intjük a kirándulókat! 

2019.06.01.>>

Mecsekerdős kitüntetések és díjak a Baranya megyei vadásznapon

Május 25-én Szentlőrincen zajlott a Baranya megyei vadásznap, melyen a Mecsekerdő Zrt. munkatársai több kitüntetést és díjat is átvehettek. 
 

2019.05.27.>>

Év Erdésze 2019 verseny és erdész szakmai nap a Mecsekerdőnél

Május 22-én zajlott az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó erdésztechnikusok számára meghirdetett Év Erdésze 2019 verseny Baranya megyei fordulója az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei helyi csoportja és a Mecsekerdő Zrt. szervezésében. A programhoz immár hagyományosan Erdész szakmai nap kapcsolódott, a Mecsekerdő Zrt. erdésztechnikusai találkozójának és továbbképzésének kiemelt témája az erdőnevelés (gyérítés jelölés) volt. A rendezvény a Pécsváradi Erdészethez tartozó István-kunyhó környezetében zajlott.
 

2019.05.24.>>

Kisorsoltuk a Kisvasúti nap nyerteseit!

A május 11-én ismét sok család látogatott el Almamellékre és Sasrétre a hagyományos kisvasúti nap programjaira. A Zselici Csühögőre váltott jegyek tombolasorsoláson vettek részt, amelynek eredményét a hírre kattintva érhetik el.

2019.05.15.>>

Májusban ismét jön a Kisvasúti nap

Egész napos családi program – tanösvényi szakvezetések, solymász bemutató, íjászat, kézműves játszóház, bábszínház, és számos érdekesség várja a kisvasút szerelmeseit. A matuzsálemi korú Zselici Csühögő 9-től 18 óráig folyamatosan szállítja az utasokat Sasrét és Almamellék között.
2019.05.06.>>

Húsvéti Naturalé akció!

A Naturalé akció Húsvét után is érvényes, amíg a készlet tart! 
2019.04.01.>>

Rangos erdész elismerések

Március 15-e illetve az Erdők Napja alkalmából erdész kollégáink rangos elismeréseket vehettek át Dr. Nagy István agrárminisztertől.
2019.03.27.>>

Offroad emléktúra Kövestetőn

Nimsz Zoltán 1998-ban rendezte meg Hosszúhetényben az első offroad versenyt, ami hagyománnyá vált: kisebb nagyobb megszakításokkal, de rendszeresen találkoztak az offroad szerelmesei hogy összemérjék tudásukat.

2019.03.26.>>

Szemétszedő túrák a TeSzedd! akcióhéten

A március 18-24. között zajló országos TeSzedd! „Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” akcióhoz csatlakozva a Mecsekerdő erdészeteinek munkatársai 4 helyszínen fognak szemetet szedni: a Tenkesen, a Zselicben, Árpádtetőn és Zobákpuszta környékén. A programok nyilvánosak, szeretettel várjuk az önkéntes természetbarátok jelentkezését. 
2019.03.13.>>

Tűzgyújtási tilalom Baranya megyében is

Az elmúlt két hét tavaszias időjárásnak, valamint a csapadékmentes, szeles időjárásnak köszönhetően az ország teljes területén – különösen a parlag- és legelő területeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken – fokozott tűzveszély alakult ki. 

2019.03.06.>>

Véradást szervezett a Mecsekerdő Zrt. pécsi központja

Február 28-án a Mecsekerdő Zrt. pécsi központjában véradást szerveztünk a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének közreműködésével.

2019.03.04.>>

Állásajánlatok a Mecsekerdőnél és a Mecsextrém Parkban

A Mecsekerdő Zrt. munkatársakat keres földmunkagép kezelői munakörbe, valamint pénztárosként a Mecsextrém Parkba.
2019.02.14.>>

Erdőlátogatási korlátozás várható a Nyugat-Mecsekben

Erdőlátogatási korlátozás lesz érvényben február 8-án, pénteken Mecsekszentkút, Orfűi út és Nyáras-völgy környékén.
2019.02.06.>>

Jön a medvehagyma szezon, nagyobb lett a kíméleti terület

Lassan ellepi a Mecseket a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény. Az ország legismertebb medvehagyma-termő területén előszeretettel szüretelnek az erdőben járók. A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, azonban a tiltással érintett kíméleti terület bővült.

2019.02.04.>>

Megnyílt a jelentkezés a nyári Erdei Vándortáborokra!

Elindult a jelentkezés az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortáborokra, ahol a nyár során felsősök és középiskolások csoportjai indulhatnak egyhetes túrákra a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis vadregényes erdeiben. A júniustól augusztusig tartó táborozási időszakra a www.erdeivandor.hu oldalon lehet jelentkezni a megfelelő időpont kiválasztásával. A 17-40 fős csoportokat elsősorban oktatási intézmények és civil szervezetek vezetésével várják, de bárki szervezhet csoportot, aki a megfelelő létszámot és egy képzett kísérő jelenlétét biztosítani tudja.  
2019.01.30.>>

Erdei iskolai foglalkozások a Fák Újéve budapesti rendezvényén

A Mazsihisz szervezésével és a földművelésügyi tárca együttműködésében tavaly indult útjára az a kezdeményezés, amelynek lényege, hogy a Svát hónap 15-re eső Fák Újéve (Tu BiSvát) alkalmából különböző erdészetek tartanak bemutatókat valamelyik zsidó oktatási intézményben.  A rendezvényen résztvevő közel 600 gyerek számára három állami erdőgazdálkodó, köztük a Mecsekerdő erdőpedagógusai biztosítottak interaktív, játékos erdőpedagógiai foglalkozásokat.

2019.01.28.>>

Erdőlátogatási korlátozás várható a Jakab-hegy és Nyáras-völgy környékén

Erdőlátogatási korlátozás lesz érvényben vasárnap és hétfőn:
 
> 12. 16-án vasárnap a Jakab hegy északi részén, a Petőci sorompó és a 4.üzemi parkoló közötti részeken és a Pálos kút és környékén;
> 12. 17-én hétfőn a Nyáras völgy végén (Virágos völgy - Vásáros út - 4.üzemi parkoló közötti részeken) várható behajtási és területrész látogatási korlátozás.
 
 
 

2018.12.14.>>

Közös munkaértekezletet tartottak a baranyai erdészek és a rendőrök

Folytatódott a Szigetvári Rendőrkapitányság kezdeményezésére tavalyi évben indult együttműködési program.

2018.11.29.>>

Probléma megoldások az erdőgazdálkodás gyakorlatában – naprakész tudásmegosztás zajlott az MTA konferencián

 „Erdőgazdálkodás határon innen és határon túl” címmel rendezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága Agrártudományok Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága 2018. november 12-én, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz kapcsolódóan.

2018.11.14.>>

Zöldkarácsony - családi kézműves nap

2018. november 24-én szombaton "ZÖLDKARÁCSONY" Családi kézműves napot tartunk 9.00-14.00 óráig, melyre minden családot sok szeretettel vár a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza.

2018.11.09.>>

Megújult a Zengő-nyereg kedvelt pihenőhelye

A Mecsek legmagasabb pontjától keletre található esőbeálló a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzetben a hetvenes évek vége óta szolgálja a megpihenni vágyó, menedéket kereső természetjárókat. A „Viki pihenő” állapota olyan mértékben leromlott, hogy már balesetveszélyessé vált, így a Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészete idén újjávarázsolta a kis házikót és annak környezetét.

2018.10.17.>>

Erdőlátogatási korlátozások a téli társas vadászatok idején

A novembertől február elejéig tartó időszakban zajlanak a hajtó- és terelővadászatok a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő vadászterületeken, ezért az erdőgazdaság az érintett területeken átmenetileg korlátozhatja az erdőlátogatást. A vadászatok fontos részét képezik a természetvédelmi, gazdálkodási és szakmai szempontok szerint készített üzemtervekben előírt állományszabályozásnak. A társas vadászatok szervezése igen nagy körültekintést és komoly előkészületeket igényel, a vadászatok pontos helyszíne az időjárási körülmények függvényében az utolsó pillanatig változhat, így azokat erdőrészlet szintjén nem lehetséges előre elhatárolni.
 

2018.10.15.>>

Az erdőgazdaság csapata idén még gyorsabban űzte a rókát

A szeptember végén megszervezett 24. Rókaűző Váltófutóversenyen a Mecsekerdő csapata második helyen futott be a célba. Hazánkban ez az egyetlen megyeszékhelyek között zajló futóverseny, a megmérettetésre hagyományosan iskolai, munkahelyi, sportegyesületi és egyéb csapatok jelentkezhetnek.

2018.10.08.>>

Erdők Hete programsorozat a Mecsekerdőnél

A XXII. Erdők Hete jelmondata: „Növekvő erdők Magyarországon”. A rendezvénysorozat célja az elmúlt közel 100 év alatt megduplázott erdők és további fásítások, erdőtelepítések fontosságára felhívni mindenki figyelmét.

2018.10.01.>>

A Mecsekerdő is részt vesz a II. Pécsi Tanuló Fesztiválon

A Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza idén is érdekes erdei programokkal képviseli a Mecsekerdőt a Fesztiválon szeptember 21-22-én.
2018.09.13.>>

A Zengő és az erdő - Interaktív erdészeti túra a Mecsek legmagasabb pontjára

Túrasorozatunk célja, hogy az erdőgazdálkodással kapcsolatos témák, az erdészek összetett munkája és az általunk kezelt erdők értékei személyes élményeken keresztül, közvetlen módon kerüljenek bemutatásra.
Tavasszal a Kelet-Mecsekben barangoltunk, júniusban, a Dráva-sík katedrálisait mutattuk be, most szeptember 15-én pedig a Zengőt vesszük célba nem is akármilyen útvonalon.

2018.09.10.>>

Részleges erdőlátogatási korlátozás

A szeptemberi szarvasbőgés időszakában a Mecsekben és a Zselicben délutántól reggelig tartó részleges erdőlátogatási korlátozás lesz érvényben.
2018.08.31.>>

XXII. Nemzetközi Erdészeti és Faipari Sportnapok

A hagyományos sportrendezvény idén a Pilisi Parkerdő által került megrendezésre Esztergomban. A Mecsekerdő munkatársai 18-ból 12 sportágban mérték össze erejüket és ügyességüket. 

2018.08.31.>>

Sikerrel zárultak az Erdei Vándortáborok

Az Erdei Vándortábor Programban résztvevő iskolás csoportok mintegy 150 ezer kilométernyi utat jártak be idén nyáron a hazai erdők természeti és kulturális értékeit bemutató útvonalakon. Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált programban 100 csoport táborozott a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis rengetegeiben. 
2018.08.29.>>

Kedvezményes gímbika vadászati lehetőség a Mecsekerdőnél

A Mecsekerdő Zrt. 2018. október 1 - 2019. január 31-ig tartó időszakban kedvezményes vadászati csomagot ajánl az érdeklődő vadászvendégek számára. 
 

2018.08.22.>>

Szakmai nap a légi távérzékelési technológiák erdészeti alkalmazhatóságáról

A Mecsekerdő Zrt. szervezésében, az INTERREG RED FAITH projekt keretén belül 2018. július 18-án került megrendezésre a „Légi távérzékelési technológiák erdészeti alkalmazásai” című workshop. A szakmai nap fókuszában a hiperspektrális-, multispektrális pontfelhő-alapú adatok, a légi távérzékelés, a pixel- és pontfelhő alapú vegetációtérképezés, azaz a térbeli adatok erdészeti felhasználásának legmodernebb trendjei, működésük és technológiájuk alapjai, valamint az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok álltak.

2018.07.24.>>

Megújult a Kőlyuki fahíd

A Nagy-Mély-völgyben található híd állapota már nem tette lehetővé a biztonságos átkelést, felújítására az idei nyár elején került sor a Mecsekerdő jóvoltából.
 

2018.07.17.>>

Doktori címet szerzett a Mecsekerdő munkatársa

A Mecsekerdő Zrt. fiatal kollégája, Molnár Dénes júniusban védte meg Sopronban kiválóra értékelt doktori szigorlatát, amelyben a vegyeskorú erdők kialakításának legrégebbi hazai kísérleti területén, a Roth-féle szálaló erdőben végzett részletes faállomány-felvétel alapján keresett összefüggéseket a faállomány mennyiségi és minőségi paramétereinek térbeli eloszlásában.

2018.07.13.>>

Megyei siker a hivatásos vadászok között

Az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Területi Szervezete 2018. július 5-én az Árpádtetői Erdészetnél és a Rücker-aknai lőtéren szervezte meg a Hivatásos vadászok szakmai versenyének Baranya megyei fordulóját, amely Genczler Viktor jóvoltából Mecsekerdős sikert hozott. 

2018.07.06.>>

Kitüntetések az OEE idei Vándorgyűlésén

Az Országos Erdészeti Egyesület 149. Vándorgyűlésére Békés megyében, Gyulán került sor június 22-23-án. Az ünnepi közgyűlés keretében több munkatársunk is átvehette az ágazat rangos kitüntetéseit. 
2018.06.26.>>

Mecsekerdős siker az Év erdésze verseny országos döntőjén

Az OEE 149. Vándorgyűlésének kezdetével ért véget Gyula-Városerdőn az Év erdésze verseny idei két napos országos döntője. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a gyérítésjelölés versenyszám győztese Kovács János, a Szigetvári Erdészet kerületvezető erdésze lett, aki további két versenyszámban is második helyen végzett, így az összesített versenyben a 7. helyezést érte el.
2018.06.26.>>

Ismét nyert a Mecsekerdő lövészcsapata

Az Erdőgazdálkodásban Dolgozók Vadász Többtusa Lőbajnokság versenysorozat június 15-i állomásán ismét a Mecsekerdő csapata állhatott a dobogó legfelső fokára.
 

2018.06.20.>>

Praktikus tanácsok erdei vándortáborozóknak

Közeledik a nyár, az indulás időpontja az Erdei Vándortáborba! Sokan most kezdenek a felszerelés összekészítéséhez, az útvonal tervezgetéséhez, a látnivalók feltérképezéséhez. De mit is pakoljunk a hátizsákba? Egyáltalán: hátizsákba kell pakolnunk? Mekkorába? És milyen cipőt válasszunk? Kell-e vinnünk hálózsákot? Megannyi kérdés, ami a táborozókban vagy a készülődésben részt vevő szülőkben felmerül az indulás előtt. 
2018.06.14.>>

Stihl regionális versenyt nyert a Mecsekerdő csapata

Június 9-én, szombaton került megrendezésre a 2018. évi STIHL Regionális Fakitermelő Verseny Nyugat-Magyarországi fordulója Ropolyban, amelynek házigazdája idén a SEFAG Zrt. volt.
2018.06.12.>>

A Dráva-sík katedrálisai – interaktív erdészeti túra Szentegáton (beszámoló és galéria)

A Mecsekerdő Zrt. június elején szervezett erdészeti túrája a szentegáti erdőtömb hazánkban egyedülálló síkvidéki bükkös-kocsányos tölgyes erdeibe invitálta az érdeklődőket. Az interaktív erdészeti túrasorozat célja, hogy az erdőgazdálkodással kapcsolatos témák, az erdészek összetett munkája és az általunk kezelt erdők értékei személyes élményeken keresztül, közvetlen módon kerüljenek bemutatásra.

2018.05.30.>>

Első helyen végzett a Mecsekerdő lövészcsapata

 A Mecsekerdő Zrt. lövészcsapata 1. helyezést ért el a Magyar Erdőgazdálkodásban Dolgozók Vadász Többtusa Lőbajnoksága, 2018. május 25-én megrendezett fordulóján.
2018.05.29.>>

Év Erdésze 2018 verseny Baranya megyei fordulója

Május 23-án zajlott az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó erdésztechnikusok számára meghirdetett Év Erdésze 2018 verseny Baranya megyei fordulója az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei helyi csoportja és a Mecsekerdő Zrt. szervezésében.  

2018.05.28.>>
Oldalak: 3 / 7

Mecsekerdő Zrt.