Hírek

Egymásra és az erdőre is vigyázzunk kirándulás közben

A kirándulások során is be kell tartani a járványhelyzetben érvényes szabályokat, hogy a magyar erdők továbbra is biztonságos kikapcsolódási lehetőséget kínálhassanak mindenkinek  - hívta fel a figyelmet a húsvéti szünet előtti videóüzenetében Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár.

2021.04.01.>>

Huszonöt évesek a Mecsekerdő erdei iskolái

Negyed évszázada zajlik a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható izgalmas játékokat és ismeretterjesztő sorozatokat készít, valamint közös emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság. A jubileumi évben kezdődik a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola nagyszabású fejlesztése is. 

2021.03.16.>>

Új madárodúk a beremendi erdőben

Egy lelkes madárbarát kezdeményezésére 20 darab madárodú került ki a napokban a Beremend közeli erdőbe. A megfelelő helyszín kiválasztását a Mecsekerdő Sellyei Erdészetének szakemberei segítették.

2021.03.12.>>

Veszélyes fák kitermelése Pécsett, a Rózsavölgyi úton

A Mecsekerdő Zrt. szakemberei 2021. március 8-tól kezdődően veszélyes fák kitermelését végzik a pécsi Rózsavölgyi úton. A munkák időtartama várhatóan 20 nap, amely időszak alatt az utcában a gyalogos- és a gépjármű forgalom időszakos korlátozására kell számítani. 
2021.03.05.>>

Baranyában is sikerrel zárult a szociális tűzifa program

A Mecsekerdő Zrt. február közepéig a helyi önkormányzatok 90 százalékát, összesen 234 település tűzifa igényét szolgálta ki, ezzel jelentősen hozzájárult a kormány szociális tűzifa programjának baranyai sikeréhez. 

2021.03.01.>>

Medvehagyma gyűjtők figyelmébe

Lassan ellepi az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.
2021.01.26.>>

Minden elsős hallgatója után fát ültet a Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem már régóta elkötelezett a fenntartható, környezetbarát működés mellett, mely szemlélet az Egyetem négy karán a kutatásokban és az oktatott tantárgyakban is nagy hangsúlyt kap, valamint egyre inkább átszövi a mindennapi működést is.

2021.01.21.>>

Nyílt nap a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem 2021. január 14-én online nyílt napon várja a fenntarthatóság és a természet iránt érdeklődő felvételizőket.
2021.01.08.>>

Változik a medvehagyma-gyűjtés szabályozása

Állami erdőben, nem védett területen naponta max. 2 kg/fő mennyiségű medvehagyma levelél gyűjthető külön engedély nélkül. Ennél nagyobb mennyiség szedése már engedélyhez kötött - az erre vonatkozó szabályok fognak változni a Mecsekerdőnél.

2020.12.28.>>

Új természetismereti központ épül a Nyugat-Mecsekben

Az aktív ökoturizmus fellendülésével egyre nagyobb az igény az élményközpontú és természetközeli szolgáltatások iránt. A Mecsekerdő elkötelezett a térség turisztikai desztinációinak fejlesztésében, ezúttal egy határmenti együttműködés keretében a Nyugat-Mecsekben új természetismereti központ jöhet létre. A projekt nyitókonferenciája 2020. november 25-én zajlott. 

2020.11.30.>>

Konferencia az erdei ökoszisztéma szolgáltatásairól

Az MTA Pécsi Akadémia Bizottság Agrár Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága november 18-án a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében online konferenciát szervezett "A fától az erdőt, azaz erdeink ökoszisztéma szolgáltatásai" címmel.
2020.11.19.>>

"Mi fán terem az erdő?" címmel indít kampányt az OEE

Az erdő nem egyszerűen fák sokasága, hanem egy olyan bonyolult ökológiai rendszer, ami nélkül az emberiség nem tudna létezni. Szolgáltatásai nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is jelen vannak mindennapjainkban. Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával ezért a „Mi fán terem az erdő?” elnevezésű, társadalmi célú kampányában az erdei életközösség, vagyis az erdei ökoszisztéma szolgáltatásainak fontosságára hívja fel a figyelmet.
2020.11.19.>>

Megrendelhető a Mecsekerdő 2021-es falinaptára

Elkészült 2021-es falinaptárunk, amit a "Négy évszak az erdőben" c. fotópályázatunkra beküldött képekből állítottunk össze. A naptár november 23-ig rendelhető meg.  
2020.11.11.>>

Adorján Rita erdőpedagógus a Madas László Emlékérem első kitüntetettje

 A Madas László Emlékérmet a Pilisi Parkerdő Zrt. 50 éves jubileumi évében, 2019-ben alapította, azzal a céllal, hogy minden évben rangos elismerést kaphasson az év legjobbnak ítélt erdőpedagógusa. Az idén először odaítélt díjat Adorján Rita, a Mecsekerdő nyugalmazott erdőpedagógusa vehette át, a környezeti nevelés terén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként, az Erdők Hete nyitórendezvényén Mátrafüreden.
2020.09.30.>>

Fotópályázatot hirdet a Mecsekerdő!

A Mecsekerdő „Négy évszak az erdőben” címmel fotópályázatot hirdet, amelyre a Baranya megyei erdőkben készült képekkel lehet nevezni. A kiválasztott fényképek bekerülnek a Mecsekerdő 2021-es falinaptárába is. 

2020.09.28.>>

Veszélyessé vált néhány fa Óbányán

Kedves Természetjárók! Felhívjuk a figyelmet, hogy a következő napokban Óbánya és Kisújbánya között sajnos ki kell vágnunk néhány veszélyessé vált fát, mielőtt rádőlnek egy hétvégi házra. 

2020.09.28.>>

Nyílt árverésen egy LOGSET kihordó szerelvény

A Mecsekerdő Zrt.egyfordulós, nyílt árverést hirdet meg 1 db LOGSET 6F Titan kihordó szerelvény értékesítésére.
2020.09.18.>>

Részleges erdőlátogatási korlátozás szeptemberben

Az őszi szarvasbőgés időszakában a Mecsekben a Zselicben és az Ormánságban délutántól reggelig tartó részleges erdőlátogatási korlátozás lesz érvényben szeptemberben.

2020.08.25.>>

Emlékerdő átadás Szigetváron

A Mecsekerdő Zrt. egy hektáros Emlékerdőt hozott létre a 2021-es „Egy a Természettel” világkiállítás jegyében, melynek ünnepélyes átadására 2020. augusztus 10-én került sor a Szigetvári Vár szomszédságában.

2020.08.12.>>

Új turistaházzal bővült a Mecsekerdő orfűi szálláshelye

A Mecsekerdő legújabb ökoturisztikai fejlesztése csodálatos természeti környezetben valósult meg, a Vízfő Turistaház ünnepélyes átadására július 8-án került sor. A mecseki erdőgazdaság 69 millió forintos beruházással, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program 46 millió forintos támogatásával újította fel és bővítette ki a létesítményt, ahol a meglévő három, kétszintes apartmanház mellé egy 16 férőhelyes, új házat építettek, és hat férőhellyel bővítették az egyik, korábban épült faházat.

2020.07.08.>>

Kincset rejtő erdő - új tanösvény a Nyugat-Mecsekben

Az erdei élővilágot és az erdő rejtett kincseit bemutató új tanösvényt adtunk át Sás-völgyben.

2020.06.15.>>

Nyári erdei programok

A vakáció végre karnyújtásnyira van, íme a Mecsekerdő nyári programajánlója:)
 
Kiemelt esemény a hónapban: Új tanösvényt avatunk a Nyugat-Mecsekben, családi kirándulással és terepi szöszmötöléssel egybekötve június 13-án, szombaton.

2020.06.10.>>

Tovább enyhültek a korlátozások a Zselici Csühögőn!

Előzetes regisztráció a továbbiakban nem szükséges, és szájmaszkot is csak az állomás épületében kötelező felvenni (jegyvásárlás, akjándékbolt, kiállítás, mosdó). Természetesen továbbra is mindent fertőtlenítünk, kizárólag nyitott kocsikkal közlekedünk és ügyelünk az utazó családok közötti távolságra is.
2020.06.05.>>

Erdei táborok az erdőben

Táborok, túrák, programok - a lényeg, hogy végre offline és a szabad levegőn! A Mecsekerdő és a Mecsextrém Park nyári kínálatából szemezgetünk.

2020.06.02.>>

Hétvégén kinyit a Mecsextrém Park, a Zselici Csühögő is újra közlekedik

A korlátozások enyhülésével a Mecsekerdő szabadidős programlehetőségei is fokozatosan indulnak újra. Hétvégén már birtokba lehet venni a Mecsextrém Park egyes játékait Árpádtetőn, és az almamelléki erdei kisvasút is menetrend szerint közlekedik. 

2020.05.08.>>

Most érdemes beszerezni a téli tűzifát

Végre magunk mögött tudhatjuk a telet, de most érdemes előrelátóan gondoskodni a következő fűtési szezonról. A fa addigra ugyanis ki tud száradni, ami sokkal jobb fűtőértéket – és egyben jelentős megtakarítást – eredményez. A Mecsekerdő fenntartható erdőgazdaságából származó tűzifa garantált minőséget képvisel, és vásárláskor a mennyiséget súly helyett köbméterben számítjuk.  

2020.04.18.>>

Zárva tart a parkoló Árpádtetőn

Baranya megyében is több turisták által kedvelt kirándulóhelyet és települést zárnak le a hosszú hétvégére. A Mecsekerdő is folyamatosan arra figyelmezteti a kirándulni vágyókat, tartsák be a vírus terjedésének megfékezése érdekében hozott előírásokat és korlátozásokat.
Mivel a tapasztalat szerint ennek ellenére is nagyon sokan jönnek össze a frekventált helyeken, 2020. április 10-től Árpádtetőn a Mecsextrém Park mellett található parkoló lezárásra kerül.  
2020.04.10.>>

Országos tűzgyújtási tilalom lép érvénybe

Április 10-től az ország egész területén tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon

2020.04.09.>>

Kedvezményes vaddisznó vadászati lehetőségek

A 2020-21-es Vadászati Árjegyzékben található ajánlatok 2020. április 07-től augusztus 20-ig az alábbiak szerint módosultak:

2020.04.08.>>

Zöldell a medvehagyma a Mecsekben

Már ellepi a Mecseket a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, az ország legismertebb medvehagyma-termő területén előszeretettel szüretelnek az erdőben járók. A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, a tiltással érintett kíméleti terület sem módosult.

2020.04.04.>>

Óvatosabb léptekkel az erdőben!

Az erdők látogatása a 2020. április 1-én hatályos kijárási korlátozás értelmében nem tiltott. A turistautak, a parkerdők, az erdei tanösvények - amíg Magyarország Kormánya másként nem rendelkezik - továbbra is látogathatóak. A 2020. március 28. és április 11. közötti időszakra érvényes rendelet értelmében kirándulni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva lehet. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is. 
2020.04.01.>>

Kitüntették a Mecsekerdő nyugalmazott vezérigazgatóját

Az országos járványügyi helyzet miatt idén elmaradtak a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott állami, minisztériumi, illetve a március 21-i Erdők Nemzetközi Napja alkalmából adományozott minisztériumi szakmai kitüntetések átadó ünnepségei.  

2020.04.01.>>

Leálltak a fakitermelések a Mecsekben

A váratlan hóesés ugyan visszacsempészte a telet a tavaszba, ám az erdő biológiai ciklusa a nyugalmi szakaszból épp a vegetációs szakaszba fordul át. Ebben a kora tavaszi rügypattanástól a lombhullásig tartó időszakban a növények aktív anyagcserét folytatnak, zöld hajtást, lombot fejlesztenek, termést hoznak. A madarak nekiláttak a fészekrakásnak. 
2020.03.25.>>

Hirdetmény - FTK garantált hozam kifizetési rendjéről

A Káni és a Közép-Mecsek Földtulajdonosi közösségek (FTK) közös képviseletét a Mecsekerdő Zrt., mint jogi személy látja el. Az alábbiakban letölthető „GARANTÁLT HOZAM KIFIZETÉS RENDJE" hirdetményhez kapcsolódóan az alábbi kiegészítésre hívjuk fel a figyelmet.
 

2020.03.24.>>

Korlátozó intézkedések

A járvány elenni védekezés keretében, a Kormány által kihirdetett vészhelyzeti rendelkezéseknek megfelelően az állami erdőgazdaságok 2020. március 17-től szüneteltetik az erdei kisvasutak, erdei szálláshelyek, erdészeti erdei iskolák működtetését, valamint átmenetileg bezárják a közjóléti turisztikai központokat, erdei múzeumokat és kiállításokat. 
2020.03.17.>>

Tűzifa akció a Mecsekerdő Erdészeteinél

Minőségi tüzelő megbízható forrásból, kedvezményes áron. A Mecsekerdő Zrt. 2020. februártól a készlet erejéig tűifa akciót hirdet.
2020.02.12.>>

Új vezérigazgató a baranyai erdőgazdaság élén

Nyugállományba vonult a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, Keszi László. Az erdőgazdaságot január 7-től Ripszám István, korábbi termelési vezérigazgató-helyettes irányítja. 2020 év elején négy állami erdőgazdaság vezérigazgatója vonult nyugállományba. Az új vezetők kinevezését január elején Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár adta át, aki egyben méltatta a búcsúzó szakemberek több évtizedes tevékenységét.

2020.01.09.>>

Faültetés a Mecsextrém Parkban

 
A "Több leszel, ha teszel! - Ültess fát!" program keretében faültetéssel egybekötött szemléletformáló erdőpedagógiai programon vett részt közel 100 gyermek Árpádtetőn.
  

2019.12.07.>>

Naturalé akció!

Január 10-ig téli akcióval kedveskedünk vásárlóinak: a három literes natúr almalé 1.450 forint helyett 1.000 forintért vásárolható meg a Mecsekerdő erdészeteinél.

2019.12.05.>>

Megkezdődik a kilátó építése a Zengőn

Új turista attrakcióval, látványossággal bővül a Zengő és környéke. A Mecsek legmagasabb csúcsán jelenleg nincs látogatható kilátó, a hegycsúcson álló geodéziai mérőtorony kilátóként való használatát 2010-től életveszélyre hivatkozó felirat tiltja. Az emberek ennek ellenére felmennek, de az új kilátó ezt a helyzetet is megoldja.

2019.12.02.>>

A Mecsekerdő szakmai támogatást biztosít az erdőtelepítőknek

Tájékoztatjuk azokat a gazdálkodókat, akik erdőtelepítést kívánnak végezni a VP5- 8.1.1-16 "Erdősítés támogatása" pályázat keretében, hogy a Mecsekerdő Zrt. - lehetőségeihez mérten - a tervezés munkálataihoz szaktanácsadással áll az erdőtelepítők rendelkezésre.

2019.11.27.>>

Erdőlátogatási korlátozások a téli társas vadászatok idején

A novembertől február elejéig tartó időszakban zajlanak a hajtó- és terelővadászatok a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő vadászterületeken, ezért az erdőgazdaság az érintett területeken átmenetileg korlátozhatja az erdőlátogatást.
 

2019.11.26.>>

"ZÖLDKARÁCSONY" - Családi kézműves nap 2019. november 30-án

November utolsó napján 9.30 és 14.00 óra között sok szeretettel vár minden családot a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza hagyományos karácsonyváró kézműves programjára.
2019.11.18.>>

Konferencia az erdőgazdálkodás értékteremtő innovatív megoldásairól

 
 „Értékteremtő innovatív megoldások az erdőgazdálkodásban” címmel rendezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága Agrártudományok Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága 2019. november 7-én, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz kapcsolódóan.
2019.11.18.>>

Jelentkezés golyó- és koronglövő versenyre

A 2021. évi „Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” keretében megrendezett lövész verseny második fordulójaként 2019. október 23-án golyó- és koronglövő versenyt szervezünk a Pécs Rücker-aknai lőtéren. A versenyre október 18. péntekig lehet jelentkezni. 

2019.10.15.>>

Ismét beköltöztettük az erdőt a városba

Idén negyedik alkalommal költözött be az erdő Budapest belvárosába. A több ezer látogatóval zajlott Erdővarázs Családi Nap középpontjában az erdők értékeinek és az erdész szakma szépségeinek bemutatása mellett a fával borított területek növelése, a fásítás és a fenntartható erdőgazdálkodás állt. 

2019.09.30.>>

Püspökszentlászlón sétányt szenteltek a házaspároknak

Szeptember 7-én szentelték meg a Schönstatti Családmozgalom Pécsi Régiójának kezdeményezésére létesült Házaspárok útját Püspökszentlászlón.
2019.09.10.>>

Rangos elismerések Pécs Város Napján

Kettős ünnepet tartottak szeptember elsején, Pécs Város és a Magyar Felsőoktatás Napján a Pécsi Nemzeti Színházban. A jeles alkalomból Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata ünnepi közgyűlésén dr. Tóth Aladár és a Mecsek Egyesület is elismerésben részesült.

2019.09.09.>>

Megújult a Barátság-forráshoz vezető fahíd

A Petnyák-völgyben a zöld sáv jelzésből leágazó zöld kört követve a Páfrányos nevű területen található a Barátság-forrás. A hozzá vezető fahíd és a lépcsők is megújulva várják a kirándulókat. 

2019.09.09.>>

Felújított kereszt a Kelet-Mecsekben

Augusztus 31-én nyílt túrával egybekötve került sor az Óbányai-völgyben, a Ferde vízesésnél álló felújított Krisztus-feszület megáldására. 

2019.09.09.>>
Oldalak: 2 / 7

Mecsekerdő Zrt.