KEOP-3.3.0 Erdő Háza ökoközponttá fejlesztése

                  Az országban egyedülálló ökoközpont lett a sásvölgyi Erdő Háza
 
 
   Napelem, napkollektor, szürkevíz hasznosító rendszer és gyökérzónás szennyvíztisztító – többek között ezekkel a környezetbarát megoldásokkal bővült a Hetvehely mellett, Sásvölgyben található Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza épülete. A fenntartó Mecsekerdő Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program erdei iskolák és óvodák infrastrukturális fejlesztése alprogramjából több mint 79 millió Ft támogatást nyert a központ létrehozására.
 
  Az épület energiaellátását és szennyvízelvezetését környezetbarát módon biztosítják: napkollektoros és napelemes rendszer, gyökérzónás szennyvíztisztító illetve komposzt WC-k épültek, emellett központi fűtést építettek ki. A támogatásnak köszönhetően bővítették és akadálymentesítették a meglévő épületet, így a szálláshely mozgáskorlátozott személyek fogadására is alkalmassá vált. Az erdei iskola oktatói - a telepített környezetbarát megoldásokkal - az alternatív energiaforrások használatát a gyakorlatban tudják megmutatni a célcsoportok számára.
   A projekt lehetőséget adott új eszközök beszerzésére is, amelyek még szemléletesebbé teszik a terepi és beltéri oktatásokat. A beszerzett 37 kerékpár révén lehetőség nyílik a térség földrajzi, turisztikai látványosságainak bejárására. A földfelszíntől 7 m magasságban kialakítottak egy lombházat, amely a madár-megfigyelésekhez biztosít ideális helyszínt, a közelben létrehozott erdei tornapálya pedig új kihívások elé állítja a környéken barangolókat.
   A fejlesztés révén megújult és kibővült a minősített erdei iskola programja is, új iskolai modulok kidolgozására került sor. Az iskola terepi oktatói továbbképzések keretében sajátították el a kibővített erdei iskolai program elemeit valamint új, élményorientált pedagógiai módszereket ismerhettek meg.
Az Erdő Háza ökoközponttá fejlesztése hozzájárul a környezeti fenntarthatósághoz és a környezeti neveléshez. A beruházás során környezetbarát és energiahatékony megoldásokat alkalmaztak, ezek, valamint a környezettudatos programok, képzések együttesen segítik a környezeti fenntarthatóságot és a Mókus Suliba érkező diákok környezeti nevelését.
  Az ökoházat 2014. május 9-én Németh László nemzeti fejlesztési miniszter, dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgatója és Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója avatta fel.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

KEOP-3.3.0/09-11-2011-0003

A Mókus Suli Erdészeti Iskola és Erdő Háza öko-központtá fejlesztése és bővítése

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program erdei iskolák és óvodák infrastrukturális fejlesztése alprogramjából a Mecsekerdő Zrt. Mókus-Suli Erdészeti Erdei Iskolája több mint 79 millió Ft támogatást nyert 2012. tavaszán. A pályázati támogatásból, amely kiegészül a fenntartó Mecsekerdő Zrt. önrészével, több beruházási cél is megvalósul.

A fejlesztés során Hetvehely mellett, a Sás-völgyben található Erdő Háza erdei iskolai épület öko-központtá történő bővítése valósul meg. A felújítás az akadálymentesítés szellemében történik, akadálymentesített mosdók, szoba kialakításával, amelynek köszönhetően a szálláshely mozgáskorlátozott személyek fogadását is vállalni tudja. Az építés során környezetbarát megoldások (pl.: napelem, napkollektor, szürkevíz hasznosító rendszer és nádas szennyvíztisztító) alkalmazására kerül sor.  

A fejlesztés révén megújul és kibővül a minősített erdei iskolai programja is, új iskolai modulok kidolgozására kerül sor. Az iskola terepi oktatói továbbképzések keretében sajátíthatják majd el a kibővített erdei iskolai program elemeit, valamint új élményorientált, pedagógiai módszereket ismerhetnek meg.  

A projekt keretén belül új eszközök beszerzésére is sor kerül, melyek  még szemléletesebbé teszik a terepi és beltéri oktatásokat.  

A fejlesztés megvalósításával célunk a környezeti nevelés színterének erősítése, az erdei iskolai foglalkozások eszköztárának gazdagítása, és a programszolgáltatás minőségének emelése.  

A fejlesztés hozzájárul a környezeti fenntarthatósághoz és a környezeti neveléshez. A beruházás során környezetbarát és energiahatékony megoldások alkalmazása és a környezettudatos programok, képzések együttesen segítik a környezeti fenntarthatóságot, és a hozzánk érkező diákok környezeti nevelését.  

A projekt megvalósítása 2012. májusától 2013. szeptember végéig tart. 

A beruházás teljes költsége 88 211 386,- Ft. A KEOP programból a Zrt. 79 390 247,- Ft támogatásban részesült a fennmaradó 8 821 139,- Ft önerőt biztosít.  

Közreműködő szervezet:

Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ NKft.

1134 Budapest, Váci út 45.

Tel: (36 1) 238 6697

Web: www.nkek.hu

E-mail: ugyfelszolgalat@nkek.hu

Mecsekerdő Zrt.