Erdők és erdészek - Ripszám István

Az Országos Erdészeti Egyesület az idei, XXV. Erdők Hete alkalmából erdők és erdészek kapcsolatán keresztül mutatja be a fenntartható erdőgazdálkodást. A program során kilenc erdészt ismerhetünk meg kedvenc fájuk mellett, erdejükben, erdőrészletükben készült fotókon és gondolataikon keresztül. Elsőként Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatójának gondolatait ismerhetjük meg az örökerdő gazdálkodással kapcsolatban.

 
Örökerdők

Az örökerdő-gazdálkodás a biológiai erőforrások alkalmazásának optimalizálása, amelynek során minden a legmagasabb minőség felé mutat és vezet. Az örökerdőben a lehető legnagyobb fokú a biodiverzitás és legmagasabb az erdő ökológiai értéke, miközben a gazdálkodó a legjobb pillanatban a legjobb minőségű megújuló nyersanyagot tudja kiválasztani, ezért az örökerdőknek kiemelkedő a társadalmi hasznosságuk.
 
Ripszám István, vezérigazgató, Mecsekerdő Zrt.
 
1989-ben szerzett diplomát az Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki karán Sopronban, majd a Bogádi Zengő Gyöngye MGTSZ-ben erdészeti főágazatvezető lett. Itt szerzett tapasztalatokat a mecseki bükkösök természetes felújításával kapcsolatban a Zengőn és Kisújbánya térségében. 2004. február 1-től a Pécsváradi Erdészet igazgatója: a 12000 hektáros erdészet szép eredményeket tudott felmutatni a természetközeli erdőkezelés, a természetes felújítások, a szálaló vágások és az örökerdő-gazdálkodás területén. 2014-től a Mecsekerdő Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, 2020-tól vezérigazgatója. Szakmai munkáját a „Mecseki erdőkért” díjjal, 2019-ben Pro Silva Hungariae Díjjal ismerték el. Tagja volt a Duna-Dráva Nemzeti Park Nemzeti Parki Tanácsának, a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága Ökológiai Albizottságának, jelenleg az Erdészeti,- és Vadgazdálkodási Munkabizottság elnökeként tevékenykedik. Az Országos Erdészeti Egyesület elnökségi tagja.
Kelt: 2021.10.13. 11:41
Link küldése E-mailben $a_print

Mecsekerdő Zrt.